Leesplezier en bevordering
- Evy
- 7 dec 2022
- 2 minuten om te lezen
De titel van het artikel uit het vaktijdschrift Meta luidt: "Leesplezier met de bibzak in Bree!".
Onmiddellijk ben ik getriggerd als ik dit voorbij zie komen, want leesplezier en leesbevordering, er is al veel over geschreven. Ik stel mezelf meteen ook meteen de vraag wat een "bibzak" zou kunnen zijn.

Bron: Meta: tijdschrift voor bibliotheek & archief, 2021 editie 4, pagina 36
Het kiezen van een boek lijkt voor kinderen niet altijd even eenvoudig, maar daar hebben ze in Bree een oplossing voor gevonden: de bibzak! Het is een nieuw leesproject voor het derde en het vierde leerjaar. Het doel is om kinderen te laten ontdekken wat ze graag lezen en zo dus positieve leeservaringen te beleven.
In de bibzak zitten vijf diverse boeken, waaronder: een verhalenboek, een strip, een infoboek, een luisterboek,... Elke leerlingen krijgt de tas ƩƩn week mee naar huis. Er moet een dagboekje ingevuld worden waarin het kind schijft welk boek het gelezen heeft. Er zitten ook leestips en verwerkingsmateriaal in de zak, maar die zijn niet verplicht te gebruiken. Ze kunnen wel een extra drijfveer zijn voor de kinderen om na het lezen ook een leuk knutselwerkje te maken.
Leesplezier bij tieners
Het artikel gaat uiteraard over leesplezier in het basisonderwijs, meer bepaald het derde en vierde leerjaar. Als ik er zo over nadenk, dan kan je dit gedeeltelijk ook toepassen in het secundair onderwijs. Niet in de vorm van een bibzak, maar wel door te voorzien in een mix van boeken, zodat leerlingen zelf kunnen ontdekken wat ze graag lezen. Het is toch niet omdat je niet graag een verhaal leest, dat je automatisch geen fan bent van strips of tijdschriften?
Verplichte boeken
De gevreesde verplichte leeslijst. Zelfs wij ontkomen er niet aan. Ze doen ons voelen hoe een vijftienjarige zich voelt als hij een boek moet kiezen uit dƩ leeslijst. Tijd om deze in vraag te stellen.
Zoals bij alles zijn er pro's en contra's, dus ook voor een verplichte leeslijst. Ik som er alvast enkele op:
PRO:
Het verruimt hun horizon: ze kiezen misschien voor een boek dat ze anders nooit gekozen zouden hebben.
Sturing: met een verplichte leeslijst kan je leerlingen in een bepaalde richting sturen qua niveau, genre, diepgang,...
Kennis van "de klassiekers"
CONTRA:
Nefast voor het leesplezier
Het beperkt leerlingen in hun zoektocht naar wat ze Ʃcht leuk vinden om te lezen
Ik ben heel benieuwd naar jullie meningen over leesplezier en het al dan niet hanteren van een verplichte leeslijst.
Dag Evy
Wat een interessant artikel! Ik vind het knap dat je koos voor het onderwerp 'leesbevordering', wat heel belangrijk is, al vanaf dat het kind kan lezen. Uit eigen ervaring van mijn schooltijd, weet ik nog dat we elke week met de klas naar de bibliotheek gingen en daar een eigen boek mochten uitkiezen. Ik koos zelf a-l-t-i-j-d een stripverhaal. Dat was mijn ding, dus ik koos dat. Als ik hier nu op terugdenk, vraag ik me af of dit nog steeds zo is. Daarom vind ik deze Bibzak wel een leuk idee!
Ik sluit me ook zeker aan bij de voor - en nadelen die je opsomt. Het verruimt hun kennis van boeken, maar langs de andere kantā¦