Feedback in de klas
- Evy
- 13 mei 2023
- 2 minuten om te lezen
Ik neem je in deze post mee naar het artikel dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Fons.
De reden dat ik dit artikel gekozen heb, is omdat het geven van feedback een thema is dat mij altijd heel erg geïnteresseerd heeft. Tijdens mijn vorige bacheloropleiding was feedback een heel belangrijk onderdeel van de cursus. Nadien kwam ik terecht op een personeelsdienst waar ik veel gesprekken deed met medewerkers en ook daar stond het geven van feedback centraal. In de opleiding als leraar is dit een thema dat opnieuw uitgebreid aan bod komt, dus vandaar mijn keuze voor dit artikel.
Ondanks de vele ervaringen die ik heb vanuit cursussen en opleidingen die ik gevolgd heb, had ik nog het filmpje van Austins Butterfly nog nooit gezien. In het artikel van Fons wordt naar dit filmpje verwezen.
Ik raad iedereen aan om het artikel te lezen en het filmpje eens te bekijken. Het geeft aan hoe zelfs jonge kinderen in staat kunnen zijn om niet alleen zeer specifieke feedback te geven, maar ook met feedback aan de slag te gaan en zichzelf uit te dagen om hun opdracht beter uit te voeren.

Het is niet eenvoudig om op een constructieve manier feedback te geven, dus de tips die in het artikel aan bod komen, zijn heel welkom. Het is niet het warm water dat uitgevonden wordt, maar wel concrete handvaten om het geven van feedback toe te passen in een schoolse context.
Ik vind dat docenten van de lerarenopleiding een goed voorbeeld stellen in het geven van constructieve feedback. In de opleiding staat het leerproces en de groei van jezelf als startende leraar centraal. De feedback wordt verwoord in groeikansen en er wordt benadrukt dat fouten maken mag, als je er maar uit leert. Het geeft als student een fijn gevoel dat je mag 'blunderen' en 'experimenteren' om te ervaren wat wel/niet werkt in een klas. Je krijgt marge en wordt begeleid doorheen het traject. Je krijgt tips en tricks om te voorkomen dat je jezelf twee keer aan dezelfde steen stoot.
Tijdens de lessen Nederlands moet ook regelmatig feedback gegeven worden aan de leerlingen. Denk maar aan spreekopdrachten en presentaties. De allereerste keer vond ik dit zo spannend dat ik de feedback eigenlijk alleen maar schriftelijk heb genoteerd en niet mondeling heb meegegeven. Gisteren nam ik voor het vak PAV nog een spreekopdracht af en gaf ik na elke groep wel kort mondelinge feedback. Het moeilijkste aan feedback geven vind ik het specifiek verwoorden wat er beter kan.
Hoe ervaar jij het geven en krijgen van feedback? Heb jij nog tips om constructief feedback te geven aan leerlingen? Laat het mij weten via een reactie op deze post!
Beste Evy,
Ik ben het volkomen met je eens dat feedback krijgen, maar ook geven van cruciaal belang is binnenin het onderwijs. Feedback krijgen is voor mij persoonlijk een extra leerkans. Door fouten te maken, leer je hoe het niet moet én krijg je opnieuw de kans om dit recht te zetten. De juiste oplossing kan je hierna beter blijven onthouden. Het zorgt er vooral voor dat we blijven groeien en kritisch leren kijken naar onszelf.
Zelf vind ik het moeilijk om steeds de juiste feedback te geven aan leerlingen. Maar dit zie ik eveneens als een ultiem leerproces! Dit gebeurt bij mij af en toe met vallen en opstaan. De lerarenopleiding geeft ons gelukkig de nodige begeleiding hierin en…