Hervormingen?
- Evy
- 30 dec 2023
- 1 minuten om te lezen
Graag neem ik jullie mee naar dit artikel dat op 18 december in De Morgen verscheen. Het artikel gaat over enkele voorstellen die een onafhankelijke onderwijscommissie heeft gepubliceerd. Ze pleiten onder meer voor een werkweek van 38 uren, een premie voor leraren in de moeilijkste scholen, één schooljaar voltijds werk voor startende leraren, een hervorming/afschaffing van pedagogische studiedagen en een rem op de anciënniteitsopbouw van leraren die professionele vorming niet serieus nemen.

Dat zijn op zich allemaal maatregelen waar ik mij, als toekomstige leraar in kan vinden. Al heb ik ook enkele bedenkingen:
hoe ga je leraren één volledig schooljaar werk garanderen? In welke mate gaat die leraar kunnen 'kiezen' op welke school dat is? Als die leraar pakweg naar Antwerpen of Brussel moet rijden, dan zou die op dit moment waarschijnlijk ook al minstens één schooljaar voltijds werk hebben. Het probleem is net dat velen er die afstand niet voor over hebben, terwijl daar wel de meeste scholen liggen met een lerarentekort. Hoe ga je anders een leraar voltijds werk kunnen geven op een school die in veel mindere mate kampt met een lerarentekort? Voornamelijk in het secundair is dat lerarentekort zeer vakspecifiek.
de invoering van een werkweek van 38 uren impliceert eigenlijk (opnieuw) dat leraren op dit moment geen 38 uren per week werken. Iedereen in het lerarenberoep heeft intussen zelf ondervonden dat dit niet het geval is. Ik vind het dus zeer jammer dat dit opnieuw op deze manier naar boven komt.
Wat denken jullie over de maatregelen?
Comments