Godsdienstlessen
- Evy
- 10 okt 2023
- 2 minuten om te lezen
Steeds vaker verschijnt in de media dat er problemen zijn om de godsdienstlessen georganiseerd te krijgen. Op maandag 18 september verscheen dit artikel bij VRTnws.
Het lerarentekort blijft groeien en de druk op de godsdienstvakken stijgt evenredig mee. Laten we die laatste dan maar afschaffen?!
(Veel) scholen zouden vragende partij zijn voor het schrappen van de godsdienstvakken omwille van de moeilijke puzzel die ze moeten leggen om de lessen in te plannen. Ik begrijp zeker dat het niet evident is als scholen meerdere godsdienstvakken moeten organiseren voor een zeer klein leerlingenaantal.
Ze geven zelf aan dat ze die godsdienstleraren geen fulltime job kunnen aanbieden, waardoor ze rekening moeten houden met de beperkte beschikbaarheden van die leraren. Net daarom ben ik er voorstander van om het vak om te vormen naar een algemeen levensbeschouwelijk vak waarin de verschillende levensbeschouwingen aan bod komen.
Meerdere levensbeschouwingen in ƩƩn vak
Het lijkt mij, zoals Directeur De Schutter in het artikel al aanhaalde, niet logisch dat we kinderen met elkaar leren samenleven en leren omgaan met diversiteit om hen dan in aparte groepen op te splitsen en hen slechts ƩƩn levensbeschouwing, vaak naar keuze van de ouders, te onderwijzen. Het lijkt mij net een opportuniteit voor kinderen om kennis te maken met meerdere levensbeschouwingen, zodat zij later in staat zijn om dankzij die kennis zelf een eigen keuze te kunnen maken omtrent levensbeschouwing en religie. Als je dat kan bundelen in een vak waarin alle levensbeschouwingen als gelijkwaardig worden gezien dan heb je de kans om respectvolle en tolerante jongeren te vormen ten aanzien van andere levensbeschouwingen, want intolerantie komt volgens mij vaak door onwetendheid en wantrouwen ten aanzien van een bepaalde levensbeschouwing, cultuur of levenswijze. Tegelijkertijd daalt de druk op de scholen dan, omdat zij een klas niet meer moeten opsplitsen in meerdere kleine groepen.
Ten koste van wat?
Ik ben overigens geen voorstander van het volledig afschaffen van alle levensbeschouwelijke vakken zonder ze te vervangen door filosofie, burgerschap of een algemeen levensbeschouwelijk vak, omdat je dan het beeld schetst dat leerlingen tijdens die lessen geen nuttige en relevante zaken aangeleerd zouden krijgen. Horen zij in een een schoolomgeving niet mƩƩr aangeleerd te krijgen dan 'alleen maar' wiskundige vergelijkingen en de dt-regel? Waar zullen zij anders, zo neutraal mogelijk, in contact komen met levensbeschouwing en zingeving? Ik zie dus zeker het belang in van dit vak, al rijst nu de vraag ten koste van wat zorgen we er voor dat die levensbeschouwelijke lessen stand kunnen houden (als we ze niet hervormen)? Gaat dit effectief ten koste van vakken zoals Nederlands of wiskunde? Gaat dit ten koste van extra begeleiding voor leerlingen die het moeilijk hebben met de basisvakken?
Compromis
In mijn ogen is het hervormen van de aparte levensbeschouwelijke lessen naar een algemeen vak waarin meerdere levensbeschouwingen geïntegreerd worden een compromis tussen de vrijheid van het onderwijs, de druk op scholen ten gevolge van het lerarentekort en de onderwijskwaliteit van vakken zoals wiskunde en Nederlands. En zoals ik eerder al heb horen zeggen: België is het land van de compromissen, toch?
Ik ben heel benieuwd naar jullie mening(en) hierover.
Laat het mij zeker weten in een reactie op deze post.
Comments