Museum voor Natuurwetenschappen
- Evy
- 3 mrt 2023
- 2 minuten om te lezen
Vandaag gaan we naar Brussel! Eerst gaan we naar het Museum voor Natuurwetenschappen en 's avonds gaan we naar de televisie opnames van 'De dag van vandaag'.
Eigenlijk ga ik bijna nooit naar musea. Met een dochtertje van drie jaar ben ik eerder geneigd om een (binnen)speeltuin binnen te stappen dan een uitstap naar een museum te doen, maar eerlijk is eerlijk: dat is maar een flauw excuus, want ook voor geboorte van Kato stapte ik amper een museum binnen.
Uiteraard ben ik al wel in musea geweest, meestal tijdens schoolbezoeken en het vreemde is dat ik het daar meestal ook echt leuk vind. Ik hou van de educatieve factor die musea hebben en vind het interessant om iets bij te leren. Op reis ben ik de eerste om na te gaan welke musea er in de buurt liggen, dus ik heb al vaker de binnenkant van een museum gezien in het buitenland dan in eigen land... Tijd om daar verandering in te brengen!
Er lopen doorheen het museum verschillende routes die goed staan aangegeven aan de hand van kleuren en pijlen op de vloer. Als eerste kom je meteen in de zaal met de gigantische skeletten van dinosaurussen. Die zijn werkelijk adembenemend. Het is onvoorstelbaar dat zij hier miljoenen jaren geleden geleefd hebben.

We ontdekken ook de andere zalen waar we meer te weten komen over kristallen, de evolutie van de mens en nog niet uitgestorven diersoorten. In de aparte ruimte met insecten gebeurt er wel iets grappig. We bewonderen er opgezette rupsen, vlinders en andere insecten. Er staat ook een zuil met een tarantula achter glas. Die lijkt ook opgezet, totdat we ineens opmerken dat er een kommetje water staat en dat er luchtgaatjes voorzien zijn in de zuil. We hebben de tarantula niet zien bewegen, maar we zijn er wel van overtuigd dat dit geen opgezet beestje was! Ik ben benieuwd hoe vaak er een bezoeker gefascineerd staat naar te kijken met het idee dat dit een opgezette spin is en dan ineens schrikt omdat het een levende tarantula blijkt te zijn. Volgens mij hangen daar ergens verborgen camera's.
Na deze namiddag kom ik opnieuw tot de conclusie dat ik eens wat vaker een museum zou moeten binnengaan. Ik heb alvast een lijstje klaar met musea in het binnenland die ik zeker nog wil zien.

Een museum is niet alleen educatief op vlak van kennisuitbreiding, maar ook voor taalverwerving kan een musea heel wat nieuwigheden bieden. Vaak gebruiken musea woorden die je in het dagelijkse leven misschien niet al te veel gebruikt en zo is een museumbezoek dus ook goed voor de woordenschat!
Het zou een leuke opdracht kunnen zijn voor de lessen Nederlands om bij een gepland museumbezoek (vakoverschrijdend) leerlingen op zoek te laten gaan naar woorden die ze nog niet kenden.
Hoe zou jij een museumbezoek integreren met de lessen Nederlands?
Welke musea kan jij aanraden? Waar wil jij nog graag heen?
Laat het mij weten in een reactie op deze post!
Hoi Evy,
Dit klinkt echt als een hele leuke daguitstap! Ik ga zelf ook veel te weinig naar een museum en hier zou ik graag verandering in brengen. Het Museum voor Natuurwetenschappen heeft volgens mij enorm veel te bieden en je kan er ook veel bijleren over de wetenschap. De wetenschap intrigeert me wel, dus ik zou hier ook graag eens een namiddagje willen vertoeven!
Wat me ook zeker aanspreekt, is de zaal met de gigantische skeletten van dinosaurussen. Op de foto ziet het er zeer indrukwekkend uit. Dit museum lijkt me dan ook een bezoekje waard! De verhalen over skeletten van dinosaurussen lijken me echt magisch!
Ik heb dan ook een perfecte kandidaat om mee te nemen naar ditā¦