Expo: de derde plek
- Evy
- 12 dec 2022
- 3 minuten om te lezen
Normaalgezien zou ik als tweede cultuurevenement van dit semester naar een voorstelling van An Nelissen gaan kijken. Helaas was ik die avond zo ziek dat ik niet ben kunnen gaan.
Als alternatief en naar aanleiding van het artikel uit het vaktijdschrift Meta over de bibzak in Bree besloot ik om naar deze expo te gaan in de bibliotheek in Balen.
De expo heeft de naam "de derde plek" gekregen, omdat de bibliotheek in Balen graag een derde plek zou willen zijn voor al haar bezoekers, naast hun thuis, school of werk.
De expo gaat over de toekomstvisie van de bibliotheek. De medewerkers trokken daarom naar bibliotheken in Bree (wat een toeval), Gouda en Oslo om inspiratie op te doen.

Als je de expo binnen gaat dan zie je en scherm met daarop een filmpje waarin je beelden kan bekijken van de excursies naar Bree, Gouda en Oslo. Dat is heel fijn, want zo krijg je zelf een beeld hoe die bibliotheken er uit zien en wordt het ineens heel concreet. Zo is de bibliotheek van Oslo echt magnifiek. Het is een gigantisch gebouw van 18.000m², verspreid over meerdere verdiepingen. Er zijn overal knusse leesplekjes, maar ook "makersplaatsen". Makersplaatsen zijn eigenlijk een soort van ateliers waarin je zowel met gereedschappen, een keuken of naaimachine aan de slag kan gaan. De bibliotheek is een ontmoetingsruimte voor de bevolking. Er is zoveel meer te doen dan alleen maar boeken uitlenen.
In de bib staan zelfs grenzen aangegeven van waar je gƩƩn schoenen meer mag dragen. Ga je de lijn over dan moet je dat dus doen op pantoffels of kousen.
De tweede bibliotheek waar inspiratie uit gehaald werd, is de bibliotheek in Gouda. Deze bibliotheek bevindt zich in een chocoladefabriek. Naast de vele boeken die je er kan uitlenen, heeft de bibliotheek ook een uitgebreide digitale collectie en zijn er in het gebouw onder meer een eetcafƩ, een restaurant en meerdere vergaderruimtes. De missie luidt hier, net zoals in Oslo, dat alles staat in het teken van delen, uitwisselen en samenwerken.
Ten slotte is er nog de bibliotheek van Bree, de eerste open+ bibliotheek in Belgiƫ.
Dankzij het systeem van de open+ bibliotheek en de bijhorende automatisering van de systemen, kon de bibliotheek in Bree haar openingsuren verruimen van 30u/ week naar 84u/ week.
Toch heeft niet iedereen er zomaar toegang tijdens de onbemande uren. Je moet namelijk 18 jaar of ouder zijn, minstens drie maanden lid zijn van de bibliotheek en een infosessie van ƩƩn uur volgen waarin de werking van de open+ bibliotheek wordt uitgelegd Ʃn waarbij je de regels en voorschriften moet ondertekenen.
Ik vind het alvast veelbelovend dat de bibliotheek van Balen in deze drie bibliotheken inspiratie is gaan halen voor hun eigen toekomstvisie. Het zou fijn zijn als de bibliotheken in Vlaamse steden meer uitgroeien naar een ontmoetingsplek voor zowel kinderen, jongeren en volwassenen. Dat bibliotheken een warme, veilige plaats mogen zijn voor leuke activiteiten en uiteindelijk een beetje een derde thuis wordt van iedereen.

De expo heeft mij positief verrast. Ik had er op voorhand niet zoveel verwachtingen van, maar was wel benieuwd. Het lijkt mij heel fijn om de functie van bibliotheken te verruimen tot een ontmoetingsplaats.
Wat denken jullie na het lezen van dit artikel? Wat is voor jou de bib van de toekomst? Zou een bib ook voor jou een derde plek kunnen worden of is ze dat misschien al?
Comments