Kleine Overwinningen
- Evy
- 10 apr 2023
- 2 minuten om te lezen
Het is zo ver! Ik heb mijn eerste graphic novel gelezen! Als kind was ik geen fan van strips, dus las ik ze nooit. Mijn man heeft honderden strips gelezen, maar ik hield het steeds bij 'gewone' boeken. Na Sien haar presentatie over het genre 'graphic novel' was ik toch getriggerd door het boek dat ze voorstelde, dus had ik het op mijn lijstje gezet.
Het boek is getiteld Kleine Overwinningen en geschreven door Yvon Roy. Het gaat over een vader en zoon die samen een weg zoeken over het omgaan met de diagnose van autisme bij de kleine jongen. Ik vind het verhaal heel ontroerend en mooi geschreven. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de twee naar elkaar toegroeien en hoe toegewijd de vader in het verhaal staat. Elke ouder zou dit boek gelezen moeten hebben, want er staan ook herkenbare dingen in die voor alle ouders gelden.

In het boek wordt het thema 'scheiden' ook aangehaald, want het koppel gaat uit elkaar. Ze blijven echter alles op alles zetten om hun zoontje het beste te kunnen bieden en blijven als een echt team samenwerken in plaats van tegenwerken. Het zou mooi zijn als alle ouders die uit elkaar gaan met zoveel respect kunnen blijven omgaan met elkaar. Op dat vlak heb ik thuis helaas het tegenovergestelde gezien.
De titel van het boek vind ik heel goed gekozen, want het zijn echt kleine overwinningen die ze samen bereiken. De jeugdhulpverlening komt ook gedeeltelijk in beeld met consultaties en adviezen. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe de vader, ondanks de adviezen, gewoon zijn eigen vadergevoel volgt.
Voordat ik aan de lerarenopleiding startte, was ik afgestudeerd als jeugdhulpverlener. Opvallend aan de jeugdhulp vind ik dat de adviezen die gegeven worden zo snel veranderen door de jaren heen. Eerst was er bijvoorbeeld de 'time out'. Die is heel lang heel populair geweest om ongewenst gedrag en/of zware emoties te laten bekoelen. Vandaag de dag wordt er zelden nog het advies gegeven om een time out toe te passen, maar wordt er gesproken over een 'time in': het kind laten weten dat je er voor hem bent en zijn emoties op een veilige manier laten uiten in jouw bijzijn. Het is vergelijkbaar met de pagina hierboven die ik heb bijgevoegd. Elk jaar komen pedagogen tot nieuwe inzichten en daardoor verschuiven adviezen dus razendsnel. Wat dit jaar aangeraden wordt, kan over drie jaar al weer helemaal anders zijn.
Als eerste graphic novel was dit een voltreffer, dus er gaan er zeker nog volgen!
Welke graphic novels kan jij me aanraden? Laat het mij weten in een reactie op deze post!
Comments