top of page
Wie ben ik?

Het Achterhuis

  • Foto van schrijver: Evy
    Evy
  • 17 mei 2023
  • 2 minuten om te lezen

Iedereen weet wel wat Het Achterhuis is. Er valt veel over te lezen en er zijn meerdere films over gemaakt. Ik was dus heel benieuwd naar de, voor jongeren toegankelijkere versie, graphic novel over Anne Frank en haar leven in Het Achterhuis.





Het boek leest vlot en er wordt een aangename schrijfstijl gehanteerd. De illustraties zijn in kleur en hebben een toegevoegde waarde voor het verhaal. Het wordt eigenlijk een mooie mix tussen een standaard boek en een film.


Het verhaal van Anne Frank is natuurlijk beklijvend en ik denk dat we ons sinds Corona allemaal een klein beetje kunnen voorstellen wat het is om een week door te brengen op slechts enkele vierkante meter. Laat staan dat je er meer dan twee jaar, samen met een andere familie en in oorlogsgebied moet zien te overbruggen. Twee jaar lang geen privacy, te weinig voedsel en elk uur van de dag in angst leven om ontdekt te worden.


Naar aanleiding van het verhaal ben ik in gesprek gegaan met de overgrootmoeder van mijn man. Ze is 93 jaar en was ongeveer tien jaar oud toen de tweede wereldoorlog begon. Ik vroeg wat ze zich nog kon herinneren en of ze er iets over wou vertellen. Haar verhaal was ook indrukwekkend, al hebben zij nooit schrik moeten hebben om door de Duitsers ontdekt te worden. Wat wel overduidelijk is, is dat de mensen in die periode ontzettend veel honger hebben geleden.


Het wordt natuurlijk zeldzamer dat (achter)kleinkinderen aan hun grootouders kunnen vragen hoe zij de oorlog beleefd hebben, dus zolang er iemand in de familie is die het meegemaakt heeft en er over wil vertellen, zou ik het wel aanraden om eens te doen. Die verhalen zijn van onschatbare waarde en mogen niet verloren gaan. Het was dan ook mooi om te lezen dat het Anne haar grootste wens was om schrijfster te worden en haar verhaal te laten uitgeven na de oorlog.


Ik ben grote fan van deze graphic novel, omdat die voor jongeren toch toegankelijker is dan een gewoon boek. Het maakt niet uit wàt ze lezen, àls ze maar lezen. Om die reden vind ik het dan ook heel positief dat het Anne Frank Fonds het dagboek van Anne ook heeft laten uitgeven als een graphic novel. Ik zou de leerlingen dus zeker aanraden om de graphic novel te lezen als ze een gewoon boek nog iets te pittig vinden.


In het uitgebreide nawoord van het boek is te lezen dat de graphic novel een sterk ingekorte versie van het dagboek is, omdat er anders meer dan 3000 pagina's nodig waren. Ze zijn echter met grote zorg samengevat en alle thema's die Anne behandelde in haar dagboek komen ook hier aan bod.



Als volgende zou ik graag eens een bezoek brengen aan Het Achterhuis in Amsterdam.

Ben jij er al geweest? Laat het mij weten in een reactie!


1 comentário


Convidado:
13 de jun. de 2023

Dag Evy


Weldra zal je op mijn blog ontdekken dat ik de 'gewone versie' van Het achterhuis heb gelezen. Ik deel helemaal je mening dat een graphic novel wellicht toegankelijker is voor leerlingen uit de eerste graad. Anderzijds heeft Anne dit dagboek zelf geschreven op heel jonge leeftijd. Ze zou zelf in de eerste graad gezeten hebben. Haar niveau van schrijven ligt dan wel zeer hoog. Deze geletterdheid zie je niet meer zo vaak bij leerlingen van nu. Ik wist niet dat er een graphic novel van bestond, fijn! Dit ga ik mijn jongste dochter aanraden. Net zoals jij wil ik heel graag naar het museum in Amsterdam. Onlangs heb ik in de bib 'Docatlas' een heel spel ontdekt van…

Curtir

Wil je niks missen? Schrijf je dan snel in!

Bedankt om je in te schrijven!

© 2023 by Cultuurtrips. 

bottom of page